Serrenések

Samorost és a Serrenők serrenései

Demo mánia '92-'95

2008. március 04. 17:00 - Samorost

Emlékszem, anno szájtátva bámultuk ezeket a demókat... És hogy min futottak? Intel 386DX-40 (a komoloyabbak már 486DX2/66), SoundBlaster 2.0 (jobb esetben Pro, netán Gravis Ultrasound), 2-4MB RAM, 40MB HDD (ami elég volt több tucat zene, kép és játék egyidejű tárolására). Jó volt újra megnézni egyet-kettőt a régi kedvencek közül. És az újabbakból is. De fent van a youtube-on szinte a teljes történelem. A pouet.net-ről az eredeti .com/.exe fájlok mind le is tölthetők.

Nálam a top 10:

1. Renaissance - Amnesia (Egyszerűen mindent visz a zene és az effektek is, és mert ezt hallgattam először sztereó hangkártyával.)

2. Future Crew - Second Reality (A Dolby Surrounddal megtámogatott fantasztikus audio és vizuális élmény miatt.)

3. Tran - Hell (A dobogó harmadik helyét a téma - zene - látvány kombó miatt viszi.)

4. Cubic Team & $een - Toasted (Apám, az a hullámvasút... Éveket kellett várnom, mire élőben is megtapasztaltam egy igazit. De ez a demó már 133MHz-s P1-en ment jól igazán.)

5. Cascada - Hex Appeal (Az elindításához totál ki kellett pucolni a 640kB alapmemóriát,de ettől függetlenül helye van a legjobbak között, első sorban a zenéje miatt.)

6. Capacala - The Real Thing (a 6:22-től kezdődő "Mars felszín" és az alatta futó zene miatt)

7. EMF - Verses (Az Assembly 1994 demo verseny első helyezettje, nem véletlenül.)

8. Future Crew - Panic (The Party 1992 2. helyezett)

9. Iguana - Heartquake (Az Assembly '94 harmadik helyezettje az igen kellemes, folyó fölötti canyon-ride-dal és a remegő "gumi" iguanával lett emlékezetes. Az Iguana a Despair demójával később,1996-ban első helyet nyert az 5. Euksal partyn.)

10. Future Crew - Unreal 1.0

Mekkora élmény is volt a PC hőskora, a '90-es évek eleje-közepe... De hiába minden próbálkozás, egy vézna kis youtube videó soha nem fogja visszaadni az akkori "csúcstechnika" által nyújtott "házimozi"-élményt és a tudatot, hogy ezeket a demókat milyen profi programozó srácok kódolták le, minden flacos szoftveres hókuszpókusz nélkül...

És akkor ott vannak még a zenék (Elysium, Guitar Slinger és társai, .mod, .stm, s3m és .xm fájlok tömkelege) és a kedvenc "lamer demók".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://samorost.blog.hu/api/trackback/id/tr95365333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása